programma-informatie

Ekaterina Levental  werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij het cum laude haar master diploma. Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer.
Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert. Zo werkte ze als soliste met opera- en muziektheatergezelschappen als De Nationale Opera, LOD Gent België, Opera Trionfo, Jan Fabre/Troubleyn België, Hollands Diep Dordrecht, Opera Spanga, Veenfabriek Leiden, Jeugdtheater Sonnevanck, Opera Nijetrijne, Holland Opera, Toneelhuis Antwerpen, Silbersee, LeineRoebana, Diamantfabriek en anderen.
Samen met harpiste Eva Tebbe vormt ze het succesvolle duo, Duo Bilitis, waarmee ze diverse internationale prijzen won. Het duo treedt veelvuldig op in Nederland en het buitenland en heeft drie CD’s uitgebracht op het label ‘Brilliant Classics/Foreign Media’. De nieuwe CD ‘Rêveries de Bilitis’, gebaseerd op het werk van Claude Debussy is in 2018 met veel succes ontvangen door het publiek en de pers.
In 2015 maakte Ekaterina haar debuut bij  de Nationale Opera in  de rol van Melibea in Reimsreisje (Il Viaggio a Reims) van Gioacchino Rossini. Haar recente werkzaamheden waren onder andere hoofdrol in de Opera Turan Dokht bij het Holland Festival (World Opera LAB), opera ‘King Lear’ (in de rol van Goneril) met Holland Opera, een toer met de  solo voorstellingen ‘De Weg’, ‘De Grens’   en ‘Schoppenvrouw in België en Nederland en  de rol van ‘Die Frau’ in de opera  ‘Menuet’ (LOD Gent).
Samen met  Chris Koolmees  ontwikkelt Ekaterina onder de naam  LEKS Compagnie  diverse muziektheaterprojecten zoals Pierrot Lunaire 2.0, La Voix Humaine FaceTime en het autobiografische drieluik De Weg – De Grens – Schoppenvouw.
Ekaterina heeft een Salvi Arianna harp uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.